Konut sigortası neden önemli?
Yaşam pek çok risk barındırıyor. İçinde güzel anılar biriktirdiğimiz, bizim için duvarlardan ibaret olmayan, sevgi ile güzelleştirdiğimiz evlerimiz için de riskler saymakla bitmez. “Bana bir şey olmaz” ya da “Benim başıma asla gelmez” demeyin. Çok geç olmadan pek çok riske karşı evinizi güvenceye alacak konut sigortanızı yaptırın.
Konut sigortası ev içerisindeki eşyalarınızı, evinizdeki elektronik cihazlarınızı ve evinizde oluşabilecek maddi hasarları garanti altına almak için yapılan bir sigorta ürünü. Konut Sigortası ile binanızı ve içindeki eşyanızı deprem, yangın, hırsızlık, su baskını gibi sayısız riske karşı güvence altına alabilirsiniz. Su baskını, yangın gibi riskler nedeniyle komşularınıza verebileceğiniz zararlar da konut sigortası kapsamında karşılanır. Üstelik, ev ve içindeki eşyanın yanı sıra, evin içinde yaşayanlar ve sorumlulukları için de güvenceye sahip olursunuz. Ayrıca bunlara ek olarak size özel olarak sunulan, hayatınızı kolaylaştıracak birçok asistans hizmetten de faydalanma imkânı yakalarsınız.
Kiracılar da konut sigortası yaptırabilir mi?
Konut sigortasının sunduğu avantajlardan faydalanmak için ev sahibi olmak da şart değil. Kiracılar da konut sigortası sayesinde evlerindeki eşyalarını aynı risklere karşı güvence altına alabilir.
Konut sigortası zorunlu mu?
Zorunlu bir ürün olan deprem sigortası (DASK) ile sıkça karıştırılan konut sigortası, sanılanın aksine zorunlu bir ürün değildir. Tamamen isteğe bağlı bir sigorta türü olan konut sigortası, DASK’ın bir tamamlayıcısı olarak düşünülebilir. DASK, binadaki hasarlar için limitli teminat sunarken, konut sigortası evin içindeki eşyalara teminat sunar.
Neleri kapsar?
Konut sigortasının hangi riskleri kapsadığını şöyle özetleyebiliriz;
Yangın, yıldırım düşmesi, infilak: Her sigorta şirketi konut sigortası için yangın teminatını sağlar. Bu teminat kapsamında, yıldırım ve yangın nedeniyle hasar gören eşyalar güvence altına alınır. Aynı zamanda infilak ve yangın nedeniyle ortaya çıkan duman ve buharın sigortalı eşyalara direkt olarak verdiği hasarlar da karşılanır.
Deprem: Deprem sonucu DASK sigortası dışında kalan zararları teminat altına alır.
Grev, lokavt, kargaşa, terör ve halk hareketleri: Toplumsal hareketler ve yetkililer tarafından olayları önlemek amacıyla yapılan müdahaleler nedeniyle meydana gelen hasarlarda teminat sunar.
Cam kırılması: Sabit duran cam ve aynaların kırılması nedeniyle zarar gören eşyalar teminat altındadır.
Hırsızlık: Hırsızların ev içindeki eşyalara ya da bina ve içindeki eşyalara verdiği hasar ek teminatlar arasında bulunur.
Dahili su: Bina içinde bulunan su, kazan veya kalorifer borularının ya da tesisatın patlaması veya kırılması sonucunda sigortalı eşyalara gelen hasarlar teminat kapsamında bulunur.
Araç çarpması: Motorlu ve motorsuz kara ve deniz taşıtlarının çarpması ile uçak ve diğer hava taşıtlarının düşmesi ya da çarpması sonucunda sigortalı bina ve eşyalarda meydana gelen hasarları karşılar.
Yangın mali sorumluluk: Sigortalının kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeksizin, herhangi bir yangın durumunda bu kişilerin birbirlerine karşı mali sorumluluğu poliçe kapsamındadır. Yangının komşu bina ve eşyalara zarar vermesi de teminat güvencesi altındadır.
Enkaz kaldırma: Poliçe kapsamında bulunan riskin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan enkazın kaldırılma masrafları karşılanır.
Makine kırılması: Konutta yer alan hidrofor, jeneratör, havuz tesisatı, kompresör gibi en fazla 7 yıllık olan makinelerin kırılması poliçe kapsamında değerlendirilir.
Diğer riskler: Konut sigortaları kişilerin ihtiyaç duyduğu başlıklara göre genişletilebilen bir sigorta türüdür. Kişiler, konut poliçelerinde ihtiyaç duydukları farklı teminatları da edinebilirler.