MASAK Uyum Politikası
Türkiye’de yürürlükte olan kanunlara göre suçtan elde edilen gelirin finansal sistem kullanılarak aklanmaya çalışılması ve bu gelirin terörün finansmanı için kullanılması suç olarak kabul edilmektedir.
Günümüz dünyasında birçok ülkede faaliyet gösteren mali istihbarat birimlerinin fonksiyonu suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele etmektir. Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nca yürütülmektedir. MASAK tarafından suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının engellenmesi amacıyla yürürlüğe alınmış Kanun, Yönetmelik ve Tebliğler bütünü ile Şirketimizin de içinde bulunduğu birçok finansal sektör kuruluşu “yükümlü” olarak sayılmış ve bu kapsamda risklerin etkin bir şekilde yönetimi amacıyla yükümlü şirketler ve çalışanları için bir dizi yükümlülük düzenlenmiştir.
Bu kapsamda Şirketimiz ve çalışanlarımız tarafından uyulması gereken temel ilkeler, yükümlülükler ve bu yükümlülüklerin ihlali sonucundaki cezalar hakkındaki mevzuata aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:
https://masak.hmb.gov.tr/yukumlulere-iliskin-mevzuat
Müşterilerimizi, iş ortaklarımızı ve tedarikçilerimizi tanımak, onlar hakkında bilgi sahibi olmak Şirketimizde geçerli olan risk yönetiminin bir parçasıdır. Şirketimiz, yürürlükteki risk yönetimi politikaları gereği, müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetlerin suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı gibi mali suçlara yönelik kullanılmasını engellemek amacıyla önlemler oluşturmuştur. Şirketimizde bu anlamda MASAK mevzuatı ve hissedarımız olan Sabancı Holding politikaları uyarınca gereken kimlik tespit ve teyidi süreçleri uygulanmakta, riskli kişi ve kuruluşlarla iş ilişkisi kurulmaması veya detaylı inceleme yapılması, talep edilen riskli işlemlerin gerçekleştirilmemesi ve şüpheli işlemlerde yasal raporlama yükümlülüklerinin değerlendirilmesi gibi aksiyonlar alınmaktadır.
Mali suçlar ile ilgili risklerin yönetilmesi ve mevzuata uyum amacıyla Şirketimizde ilgili ekipler tarafından özet olarak aşağıdaki faaliyetler yürütülmektedir:
- Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik Kurum Politikası ve prosedürlerin oluşturularak uygulanması,
- Şüpheli işlem bildirimi yükümlülüğü kapsamında tespit edilen şüpheli işlemlerin MASAK’a raporlanması,
- Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik uyarınca bilgi ve belgelerin belirtilen süreler boyunca saklanması,
- Düzenli aralıklarla müşteri, ürün, hizmet risklerinin değerlendirilmesi; yeni uygulamaya alınacak ürün, hizmet ve servis kanallarının risklerinin değerlendirilmesi,
- Şirket çalışanları ve aracılar tarafından, Kurum Politikası ile ifade edilen suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı ile mücadele yaklaşımının benimsenmesi, ulusal mevzuatın öngördüğü yükümlülüklerin bilinmesi ve sigortacılık işlemlerinde dikkate alınması için gereken bilinç ve farkındalığın yaratılması amacıyla eğitimlerin uygulanması,
- Uluslararası ambargo listelerinin izlenmesi ve periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesi,
- Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanın önlenmesine yönelik diğer departmanlarca uygulanan kontrollerin etkinliğinin izlenmesi.