Zorunlu Deprem Sigortası Hakkında Sıkça Sorulan 10 Soru
Deprem kuşağında yer aşan ve büyük depremlere sahne olan ülkemizde zorunlu deprem sigortası sahibi olmak büyük önem taşıyor. Deprem ve deprem sonucu meydana gelen yangın, patlama, tsunami ve yer kayması gibi olayların yarattığı maddi riskleri teminat altına alan zorunlu deprem sigortası hakkında merak edilen 10 soruyu ve cevabını sizler için bir araya getirdik…
1- Zorunlu deprem sigortası poliçesi nasıl düzenlenir?
Sigorta poliçesi, sigorta ettirenin taşınmaza ilişkin beyanına göre yapılır. Olası bir depremde, taşınmaz sahibinin deprem sonrasında tespit edilen hasar bedelini, poliçe sınırları dahilinde tam olarak alabilmesi için, taşınmazın brüt yüzölçümünü, yapı tipini, adresini, hasar durumunu ve binaya ilişkin diğer önemli hususları doğru beyan etmesi gerekir. Tüm sigorta şirketleri, acenteleri ve banka şubeleri DASK adına Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenler.
2- Zorunlu deprem sigortası fiyatları ne kadar?
Deprem sigortası fiyatları, konutun özeliklerine göre değişirken sigorta şirketlerine göre değişmez. Yani Zorunlu deprem sigortası fiyatı aldığında ödeyeceğin sigorta primleri şirketlere göre farklılaşmaz. Binanın yapı tipi, kat sayısı, inşaat ruhsat yılı, bulunduğu il/ilçe gibi özellikler Dask fiyatının belirleyici unsurlarıdır.
3- DASK’ta azamı teminat tutarı nedir?
DASK tarafından verilen azami teminat tutarı, 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640 Bin TL'dir. Azami teminat tutarı tespit edilirken, yıkılan meskenin yeniden inşa edilmesinin maliyeti (arsa değeri hariç) dikkate alınır.
4- DASK neleri kapsar?
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar.
Aşağıdaki bina bölümleri teminat kapsamındadır.
- Temeller
- Ana duvarlar
- Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
- Bahçe duvarları
- İstinat duvarları
- Tavan ve tabanlar
- Merdivenler
- Asansörler
- Sahanlıklar
- Koridorlar
- Çatılar
- Bacalar
- Yapının yukarıdakilerle benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri
5- DASK teminatı dışında kalan durumlar neler?
Enkaz kaldırma masrafları
- Kar kaybı
- İş durması
- Kira mahrumiyeti
- Alternatif ikametgah ve işyeri masrafları
- Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar
- Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri
- Tüm bedeni zararlar ve vefat
- Manevi tazminat talepleri
- Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar
- Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar
6- Hasar ihbarı nasıl yapılır?
Evlerde meydana gelen deprem hasarları için Alo DASK 125’e ya da DASK web sitesinde bulunan “DASK Online Hasar İşlemleri” bölümüne ya da DASK sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ulaşabilirsiniz.
7- Hasar bildiriminde hangi belgeler gerekir?
Hasar bildirimi yaparken ihtiyaç duyulan belgeler şöyle;
- TC kimlik numarası ve DASK sigorta poliçe numarası
- Güncel tapu bilgisi
- Hasar gören yapının açık adresi
- Telefon numarası
- Eğer varsa yapının diğer sigortalarına dair bilgiler
8- Zorunlu deprem sigortası kimin adına yapılır?
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
9- Hisseli tapularda DASK nasıl işler?
Hisseli tapuda zorunlu deprem sigortası sadece bir kişinin TCKN’si ile yapılabilir. Her bir hissedar için ayrı DASK poliçesi oluşturulmaz, bir kişinin DASK yaptırması tüm hissedarlar için güvence sağlar. Hasar sonucu tazminat, hisseler oranında hak sahiplerinin tümüne ödenir.
10- Ev satılırsa DASK ne olur?
Ev sahibi değiştiği zaman yetkili sigorta şirketine başvuru yapılır. Böylece sigorta sözleşmesi üzerinde düzenleme yapılır ve DASK sigortası devam eder. Yani yeni ev sahibi olunması durumunda sıfırdan DASK poliçesi yaptırılmasına gerek yoktur. Yalnızca evin satış işlemi sırasında düzenlenen sözleşmeyi tapu müdürlüğünde ibraz ettirmek yeterli olacaktır.